Niebezpieczne jedzenie, Fugu i inne ryzykowne potrawy.

21 Listopada 2016

Jedzenie to rozkosz podniebienia i składniki odżywcze dostarczane do organizmu. Istnieją jednak potrawy zakazane, a niektóre są wręcz niebezpieczne dla życia i zdrowia.

Jedz ryby będziesz zdrowy.

Jedzenie ryb z drażniącymi gardło ośćmi powodującymi udławienie to jeszcze za mało, gdyż tak naprawdę zadławić można się wszystkim, nawet wykałaczką ze zrazów. Niektórzy ludzie podejmują ryzyko dla podniesienia poziomu adrenaliny i poszukują nowych zakazanych smaków.

 

Taką potrawą jest Fugu, jest to ryba należąca do bardzo toksycznych. Zawiera niebezpieczną neurotoksynę, jednak odpowiednie przygotowanie tej potrawy przez kucharza o odpowiednich zdolnościach neutralizuje tę truciznę. Na dobrą sprawę jedzenie Fugu zawsze wiąże się z ryzykiem, gdyż ugotowanie ryby w sposób aby utraciła śmiercionośne właściwości jest bardzo trudny. Kucharze-terminatorzy uczą się tej trudnej sztuki od swych mistrzów przez trzy lata a potem zdają trudny egzamin. Rocznie kilka osób w Japonii umiera po zjedzeniu sashimi lub sushi z Fugu. Smakosze twierdzą, że minimalna ilość tej trucizny w mięsie powoduje euforię, może dlatego dużo osób decyduje się ją jeść.

 

Owoce i warzywa.

Niebezpieczne alkaloidy zawierają niedojrzałe owoce czarnego bzu, popularnego składnika, z którego wytwarza się zdrowotne nalewki. Toksyczne, zwłaszcza w dużych ilościach są pestki moreli, śliwek, wiśni, a nawet jabłek, co jest ważną informacją dla ludzi, którzy uwielbiają zjadać jabłka w całości.

 

Także niewinny rabarbar może trwale uszkodzić nerki i wątrobę gdy zjemy inną część tej rośliny niż łodyga.

 

 

Owoce z morza i z lasu.

Sannakji to żywa sałatka z ośmiornicy. Połyka się ją polaną olejem sezamowym, posypuje sezamem i przy połykaniu uważa na to aby macki ośmiornicy nie przywarły do przewodu pokarmowego. Niektóre plemiona w Afryce lubują się w żabach zwanych buczkiem południowoafrykańskim. Trujące są tylko osobniki młode.

 

Echizen kurage, meduza, z której usuwa się toksyczne wnętrzności również może „wstrząsnąć systemem”. Zjadanie mózgów żywych małp, podawane jako przykład okrucieństwa, może doprowadzić do choroby podobnej do choroby szalonych krów.

 

Co poza tym?

Oprócz niebywałego poziomu obrzydliwości, także dużą dozę zagrożenia zdrowia stanowią: Casu marzu, ser z żywymi larwami z Sardynii, Hakari, zgniłe mięso rekina z Islandii i Fesikh, fermentująca egipska ryba.

 

Czasem jedzenie to ruletka. Smacznego!

 

KUP KARTĘ I CIESZ SIĘ ZNIŻKAMI Z OPENCARD !

Aplikacja mobilna

Pobierz naszą aplikację mobilną i ciesz się dostępem do ofert z każdego miejsca na świecie i o każdej porze dnia. Dzięki aplikacji znalezienie odpowiedniej restauracji, czy idealnej oferty będzie proste jak nigdy.