Kuchnia libiańska kryje w sobie wiele tajemnic. Specyiczny smak i aromat potraw bliskiego wschodu coraz częściej doceniany jest przez Europejczyków. W Warszawie możemy spotkać się z libańską kuchnią na wysokim poziomie w restauracji Meza Beirut. Szefem Kuchni jest tu Wael Harrouz - rodowity Libańczyk. Serwowane potrawy to w stu procentach tradycyjne przysmaki kuchni afrykańskiej. Co więcej kuchnia libańska jest rodzajem diety śródziemnomorskiej,która okazała się jedną z najzdrowszych na świecie.
Kuchnia libańska jest esencją kulinariów bliskiego wschodu. Żywność libańska posiada specyficzny aromat. Potrawy tej kuchni są nie tylko zdrowe, ale ze względu na ogromną różnorodność produktów, mają niepowtarzalny smak. Kuchnia libańska to bogata mieszanka składników pochodzących z różnych regionów tego kraju. To zaskakujące połączenie mięsa, ryb, produktów mlecznych oraz świeżych warzywa i owoców. Główne składniki kuchni libańskiej to jagnięcina, warzywa na parze, zioła, czosnek i oliwa.
Restauracja Meza Beirut została otwarta na początku marca przy ul. Ordynackiej. Już na progu urzeka nas ciepła atmosfera. Jasne, elegancko i prosto urządzone wnętrze stwarza przyjazny klimat. Na pochwałę zasługuje również obsługa. Menu jest dość obszerne, dlatego kelnerzy pomagają w wyborze dania, opisując smaki. W karcie dań między innymi znajdziemy takie pozycje jak: hummus, tabboule, kasza bulgur z sosem pomidorowym, rakkakat cheese (ruloniki z ciasta filo wypełnione serem), tebble nayye (libański tatar z sosem czosnkowym) czy brochette lahme (szaszłyki jagnięce). Tradycją libańską jest dodawanie do każdej z potraw cienkiego chlebowego placka. W restauracji skosztujemy doskonałego hummusu podanego z wołowym szaszłykiem oraz pitą.
Z OpenCard w restauracji dostaniecie 30% zniżki na cały rachunek. W karcie oprócz wyśmienitych potraw znajdziecie również bogatą ofertę win libańskich. Zapraszamy!
KUP KARTĘ I CIESZ SIĘ ZNIŻKAMI Z OPENCARD !