Końcówka lata obfituje w interesujące wydarzenia. Fani dobrej kuchni będą mieli co robić (i jeść!) . Znalazło się też kilka powodów do dumy dla polskiej gastronomii oraz nowinka technologiczno-kulinarna.
Europejski Festiwal Smaku – aromaty Armenii
Europejski Festiwal Smaku w Lublinie to dziś jeden z najważniejszych, wielokulturowych festiwali w Polsce. Pokazuje różnorodne oblicza kultury – od muzyki, poprzez obraz, słowo, a także stół i kulinaria. Poprzednie edycje pozwoliły poznać kulturę i smaki z różnych zakątków świata, w tym Węgier, czy Gruzji. Tegoroczna edycja będzie się skupiać wokół Armienii. Kuchnia i kultura Ormiańska są od wieków mocno związane z Lubelszczyzną.
Na festiwalu wystąpi trzech światowej sławy szefów kuchni, propagatorów sezonowości, lokalnych smaków i dawnych tradycji kulinarnych: Andrea Camastra z Włoch, Boris Marcell z Kolumbii oraz Përparim Babalija z Kosowa.
Gościem specjalnym festiwalu będzie Robert Makłowicz, który jako pierwszy zaczął promować w Polsce regionalną kuchnię Lubelszczyzny, poświęcając jej 3 odcinki swoich Podróży Kulinarnych.
W programie znajdziecie wiele niespotykanych na co dzień atrakcji oraz kulinarne smaczki zarówno dla osób poszukujących nowości, jak i lubiących popularne przepisy. Dania ormiańskie i lubelskie prezentować będą szefowie najważniejszych lokalnych restauracji. Królować będzie lubelska wieprzowina, a dokładnie świnia rasy puławskiej. Eksperci porównują to mięso do świetnej jakości mięs rasy iberyjskiej, z której wyrabia się słynne wędliny Serrano.
Pojawią się także również znani z telewizji uczestnicy Kulinarnego Show Master Chef, którzy będą gotować w zamian za datki dla zwierząt ze schronisk.
Lektury dla smakoszy – 2 nowe przewodniki po restauracjach
Lublin
Na Europejskim Festiwalu Smaków swoją premierę będzie miał Przewodnik po restauracjach i hotelach Lublina, autorstwa Waldemara Szulisza. Jest to pierwszy profesjonalny przewodnik przygotowany specjalnie z myślą o festiwalu. Znajdą się w nim recenzje, ciekawe miejsca w pobliżu restauracji, znane osoby, wspomnienia najsłynniejszych knajp przedwojennego i powojennego Lublina i przepisy na najsłynniejsze lubelskie potrawy.
Autor przewodnika, Waldemar Szulisz, to pomysłodawca i dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaków, autor przynajmniej kilku innych przewodników i albumów dotyczących Lubelszczyzny oraz kilkuset artykułów i reportaży dla Dziennika Wschodniego. prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne, konsultuje menu wielu restauracji, wprowadza do karty regionalne potrawy.
Poznań
Swoją premierę niedawno miał również kulinarny przewodnik po poznańskich restauracjach. O tym, jakie lokale w Poznaniu warto odwiedzić dowiemy się dzięki inicjatywie Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, która słusznie zauważyła, że gastronomia to bardzo ważna część oferty turystycznej. Nie chodzi jedynie o tak zwaną turystykę kulinarną, ale również wszystkich innych turystów, którzy chcą po prostu dobrze zjeść. Przewodnik skierowany jest również do organizatorów spotkań, konferencji i innych wydarzeń biznesowych lub kulturalnych.
Ofertę restauracji oceniali niezależni specjaliści. Co ciekawe, Publikacja jest dostępna bezpłatnie w Centrum Informacji Miejskiej oraz na stronie internetowej: http://www.poznan.travel/pl/r/gdzie-zjesc/przewodnik-kulinarny-po-poznaniu-i-okolicach-edycja-2016-juz-dostepna
Drukarka 3D zamiast kucharza?
Rynek drukarek 3D szybko rośnie, a producenci chcą wypromować swoje produkty, jako uniwersalne, zdolne do tworzenia w zasadzie wszystkiego. Słyszeliśmy już o drukowaniu broni i amunicji, części do maszyn, designerskich mebli, a nawet ubrań. To jednak nie koniec ich możliwości; drukarki 3D mogą drukować również jedzenie na potrzeby restauracji.
Aby przekonać do swojego pomysłu szerszą grupę ludzi, dwie firmy zajmujące się produkcją drukarek 3D – byFlow oraz 3D Samba połączyły siły i stworzyły pierwszą na świecie restaurację 3D.
Wszystkie potrawy w restauracji przygotowywane są przez drukarki ze specjalnie do tego celu przygotowanych past. Składniki, z jakich korzystają maszyny, to między innymi: czekolada, ciasto do pizzy, mięso, kozi ser czy humus. Nad całym procesem czuwają jednak wciąż profesjonalni kucharze, wraz z technikami oraz specjalistami od IT.
Restauracja będzie pojawiać się w dużych ośrodkach turystycznych, m.in. w Dubaju, Seulu, Rzymie, Paryżu, Las Vegas, Toronto, Berlinie i Singapurze.
KUP KARTĘ I CIESZ SIĘ ZNIŻKAMI Z OPENCARD !