Jadasz w restauracjach ryby i owoce morza? Wybieraj mądrze.

8 Kwietnia 2016

Seafood staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Coraz częściej jeździmy po świecie próbując doskonałych przysmaków kuchni śródziemnomorskiej. Wracając do kraju nadal chcemy kosztować świeżych muli i krewetek, ale czy zastanawiamy się, co tak naprawdę trafia na nasz talerz? Większość importerów wykorzystuje naszą niewiedzę, bo sprzedać nam jak najwięcej towaru. Nie każda Warszawska restauracja może pochwalić się świeżym seafoodem. Jacek Taranko pasjonat kuchni, znawca produktu i założyciel kulinarnego bloga opowiada, jak poznać, czy morski przysmak jest świeży, polecając równocześnie naszą restaurację Mamma Marietta

Niestety w dzisiejszych czasach nie przywiązujemy wagi do jakości produktu. Większość z nas nie ma porównania między przeciętnym restauracyjnym jedzeniem a naprawdę dobrym seafoodem. Warto uświadomić sobie, że nie każdy dostawca dba o jakość towaru. Większość ryb sprowadzanych do Polski jest nieświeża bądź pochodzi z tanich hodowli. Ryby trzymane są w ciasnych klatkach, nie są dobrze karmione, co również negatywnie wpływa na ich smak. Jeśli rzeczywiście zależy nam na dobrym morskim jedzeniu, musimy liczyć się również z ich ceną, podkreśla ekspert. Świeża ryba pochodząca z dobrych wód, od których dzieli nas daleka droga nigdy nie będzie tania, ale z pewnością smaczna i zdrowa.

 

 

Na jakość oraz smak ryb i owoców morza wpływa również dzień tygodnia. Jeśli chcemy wybrać się na świeże frutti di mare bądź rybę, powinniśmy odwiedzać restauracje od środy do soboty. Wiąże się to z cyklem dostaw od importerów. Oczywiście różni się to w zależności od indywidualnego podejścia do jakości, dlatego warto zapytać restauratorów. 

 

 

Ekspert kulinarny poleca włoską Mamma Marietta oraz serwowane w niej ryby i frutti di mare. Chwali również szefa kuchni Andrea Scarantino, rodowitego Sycylijczyka, podchodzącego do gotowania z sercem oraz ogromną wiedzą. Efektem są niepowtarzalne w smaku dania. Serwowane potrawy powstają wyłącznie ze świeżych, wyselekcjonowanych, produktów. Dodawane do dań warzywa przyrządzane są z dodatkiem włoskich ziół. Fenomenalny smak potraw dopełniany jest sycylijskim winem. W restauracji skosztujemy znakomitego łososia norweskiego, dorodę, suma afrykańskiego, tuńczyka, sardynki, anchois; z owoców morza: ośmiornice, małże ,vongole, homary, krewetki. W restauracji każdego dnia natkniemy się na inny specjał, co również daje nam gwarancję świeżości serwowanych potraw. Restauracja Mamma Marietta chwali się również certyfikatami. Najnowszy z nich to otrzymany w 2015 roku Certyfikat Firma Godna Zaufania, przyznawany restauracjom dbającym o klienta oraz cieszącym się nienaganną opinią. Ceny w restauracji są odpowiednie do jakości produktów i bardzo znośne, a z 30% zniżką OpenCard z pewnością zadowolą każdego klienta. 

 

 

Zapraszamy!

KUP KARTĘ I CIESZ SIĘ ZNIŻKAMI Z OPENCARD !