Chcesz schudnąć? Zmień kolor talerza!

1 Kwietnia 2016

Czy zastanawiałeś się czasem, dlaczego tak ciężko jest Ci schudnąć? Dieta jest dla ciebie katorgą, wydaje Ci się, że trwa wiecznie i wciąż odczuwasz głód mimo, że jesz regularnie i zdrowo? A może wystarczy podejść do tego z odrobiną rozsądku? Zmiana sposobu myślenia i podejścia do jedzenia może okazać się o wiele skuteczniejszym rozwiązaniem niż kolejny detoks. Warto pamiętać, że wszystko zaczyna się w głowie i to tam należy zrobić porządek zanim zacznie się stosować jakąkolwiek dietę. 

Forma podawania jedzenia, towarzystwo w którym przebywamy oraz nasza "relacja" z jedzeniem, podejście i sposób myślenia o nim wpływają na to co i ile jemy. Z roku na rok dietetycy opracowują coraz lepsze diety. My zaś dziwimy się, że nie przynoszą upragnionych rezultatów. Aby pozbyć się złych nawyków żywieniowych wystarczy zastanowić się nad tym, co wpływa na naszą dietę. Być może  przyczynia się do tego stres, który zajadamy słodyczami lub negatywne podejście - będąc na diecie częściej myślimy o jedzeniu, o tym czego nie wolno nam jeść, dlatego stale odczuwamy głód. Częstym błędem jest również traktowanie jedzenia jako czynnika, który ma pomóc nam zmienić stan emocjonalny na pożądany. Niestety jedzenie coraz rzadziej, szczególnie w krajach rozwiniętych, służy do dostarczania organizmowi potrzebnych do przeżycia składników, co w rezultacie prowadzi do otyłości. 

 

Aby mniej jeść, warto poznać parę trików, które pomogą oszukać mózg i przyczynią się do zmniejszenia łaknienia. W badaniach wykazano, że rozmiar talerza pozwoli zmniejszyć spożycie pokarmów nawet o 25% bez konieczności sięgania po dokładkę. Pełna porcja podawana na małym talerzu będzie dla nas wizualnie większa, dlatego bez obaw możemy zjeść ją do końca. Jak wiadomo kolory mają wpływ na nasz nastrój i sposób postrzegania świata. Spożywanie posiłków na talerzach oraz w pomieszczeniach o ciepłych barwach zaostrzy nasz apetyt, dlatego warto wybierać zastawę niebieską, w kolorze, który nie będzie kojarzył się nam z jedzeniem. Dodatkowo sprytny eksperyment z przełożeniem widelca do drugiej ręki pozwoli nam zjeść rozważniej i znacznie wolniej. Dzięki temu, lepiej rozdrobnimy produkty, ułatwiając przy tym pracę układowi pokarmowemu.

 

Warto pamiętać, że jedzenie nie jest nagrodą ani pocieszeniem, ale potrzebnym elementem, który trzyma przy życiu nasz organizm. Zamiast zjadać emocje lepiej uwolnić je poprzez bieganie czy czytanie dobrej książki. To tylko dwa z wielu przykładów relaksu obniżającego poziom stresu. Może warto dowiedzieć się więcej na ten temat, rozsądnie podejść do diety, aby już więcej nie ograniczać się co do jedzenia. Jest tyle przysmaków, a przecież nikt z nas nie lubi odmawiać sobie tego co dobre. Jedzmy mało, zdrowo, ale smacznie.

 

Zapraszamy!
 

KUP KARTĘ I CIESZ SIĘ ZNIŻKAMI Z OPENCARD !